Spavati kao beba?

“Spavajte dok možete.” – Rečenica je to koju budući roditelji vrlo često čuju. Oni pak koji su nedavno postali roditelji najčešće je pitaju upravo kako novi član obitelji spava. Većina se beba u prvim tjednima često budi noći. Razlog je što su njihovi želučići maleni i jednostavno ne mogu unijeti dovoljno mlijeka da bi dulje spavali. Kako prolaze tjedni, mnoge bebe polako prepoznaju što je dan, što noć i počnu dulje spavati bez hranjenja noću. Pravo je pitanje mogu li roditelji sami što učiniti kako bi potaknuli svoju bebu da kvalitetnije i dulje spava bez prekida? O tome smo porazgovarali s Melitom, majkom dvojice dječaka od četiri i dvije godine, koja posljednjih godinu dana pomaže roditeljima i djeci da bolje spavaju kroz SretanSan.

Woman Kissing the Top of a Baby's Head (3-6 Months)

  1. Još dok roditelji tek očekuju bebu, okolina ih plaši nespavanjem. I zaista rijetke bebe spavaju dulje od nekoliko sati u komadu u prvim mjesecima. Mogu li roditelji što napraviti kako bi dijete čim prije počelo spavati dulje?

Da! Ukatko, važno je biti svjesan kojim postupcima potičemo njihovu samostalnost pri uspavljivanju odnosno utonuću u san, a kojima odmažemo. Većina beba loše spava jer doslovno ne zna zaspati ili je zaspala uz našu pomoć pa se probudi nakon kratkog vremena (pri prvoj fazi lakog sna) i ne zna zaspati ponovo, a još joj nije dovoljno sna. Mislim da je vrlo važno i prije rođenja bebe, educirati se o spavanju beba, baš kako se to „podrazumijeva“ za dojenje, higijenu i ostala važna područja brige oko djeteta…

  1. Majke koje doje sigurno će reći da je teško izbjeći da beba zaspi na dojci?

Nije potrebno u potpunosti izbjeći da beba zaspi na dojci. Uostalnom, ne želimo ugroziti ljepotu dojenja i napraviti stres oko toga pogotovo prvih dana.

Young woman breast feeding a baby

Ipak, bitno je razumijeti zašto to želimo postići odosno zašto odvajanje dojenja od uspavljivanja jest dobro za bebu. Ako smo uporni odnosno dosljedni, dijete će generalno uloviti ritam spavanja, hranjenja i budnosti pa će sve češće ostati budno nakon dojenja. Preporuka mamama je da si daju vremena. Prve dane se upoznajemo sa svojim djetetom i sa samim dojenjem, a i bebe ponekad zaista samo jedu i spavaju prvih dana. Ipak, dobro je od prvog dana gledati priliku kako ćemo nježno, ali odlučno pomoći našoj bebi da savlada vještinu utonuća  u san. Preporuča se biti što bliže rasporedu spavanje, dojenje, igranje, spavanje kako bi se smanjilo zaspavljivanje za vrijeme dojenja. Pomaže naučiti razliku između dojenja – hranjenja i dojenja- spavanja. Podrigivanje nakon obroka pomaže da se dijete razbudi, a nježno škakljanje pomaže da dijete ostane budno prije nego je završilo obrok.

  1. Koliko bebe uopće trebaju spavati?

Puno! Male bebe većinu dana. Ukupan broj sati se znatno mijenja pogotovo u prvoj godini života (15, 20 sati od 24!).  Ono što je započetak vrlo zanimljivo je da bebe do 3 mjeseca mogu biti budne i zadovoljne 45 do 60 min u što je uključeno i dojenje. Čak i kraće ako je prethodno spavanje bilo prekratko. Dakle, ako dojenje traje 30 min, podrigivanje i presvlačenje 10 min, ostaje nam 5 min za igranje i odlazak na spavanje. Noć traje oko 8 sati … kasnije 10 do 12 sati …

  1. Postoje mnoge teorije od tome kada bebe mogu prespavati noć, pa neke kažu da je to kad beba ima šest mjeseci, druge kad ima barem šest kilograma? Kada roditelji mogu realno očekivati da će se naspavati?

Iskreno, mislim da to nije važno. Važno je da beba može zaspati kad je umorna. Da po noći (nakon obroka) se može odmah vratiti na spavanje i da se broj buđenja po noći generalno smanjuje… Ako baš moram reći neki prosjek onda je to 12 tjedana za 8 do 10 sati neprekinutog sna. Prosjek je toliko različit da neke bebe tako spavaju još u rodilištu, a druge se i za npr. 5 mjeseci bude za jedan obrok. …

  1. Kolika je važnost dnevnog spavanja?

Velika! Dnevno spavanje jednako je važno za bebe kao i noćno. Bebe trebaju puno dnevnog sna. Npr. s 4 mjeseca bebe često spavaju ukupno 5 sati po danu. Čak i ako dijete odlično spava po noći, ako na vrijeme ne ode na dnevno spavanje od tada na dalje bit će nezadovoljno. Dodatno, premalo sna po danu dovodi do premorenosti. Premorenom djetetu je puno teže zaspati…

  1. Ipak, mnogi roditelji čija djeca ne spavaju dobro noću ukidaju popodnevni odmor jer misle da je on uzrok noćnim buđenjima. Ima li koristi od toga?

Većinom ne, jer premoreno dijete se puno teže umiri i zaspi. Čak i lošije spava po noći ako je premoreno zaspalo. Čini mi se da dijete ne možemo prerano staviti na spavanje, samo prekasno. Djeca prestaju spavati po danu između 3 i 6 godina odnosno kada im 11 do 12 sati noćnog sna postane dovoljno.

  1. I sami ste iskusili brojna noćna buđenja s prvim djetetom. To vas je i inspirirao da se ozbiljnije pozabavite dječjim spavanjem. Spava li vaše drugo dijete bolje od brace?

Sada spavaju oboje dobro. 🙂 Ni sa drugim djetetom nije bilo sve idealno (ponekad je teško slušati vlastite preporuke :), ali kad usporedim njihovih prvih 8 mjeseci, drugo dijete je puno više spavalo i puno, puno manje plakalo od umora.

  1. Što s djecom koja se bude noću i kad napune godinu ili čak dvije i više? Ima li za to lijeka?

Nikad nije kasno (ni prerano) da uvedemo dobre navike oko spavanja.

  1. Što s djecom koja se probude usred noći i najradije bi se igrala?

Poručiti im rječima i postupcima „sad je vrijeme za spavanje“. Vratiti ih u krevet, ukloniti igračke, ugasiti svjetlo…  Naša reakcija bi trebala biti prije svega dosadna i uporna odnosno niti posebno negativna niti posebno pozitiva.

  1. Do kad se obično bude djeca koja ne znaju sama usnuti? Ima li to kakvih posljedica po njih?

Kada djeca počnu spavati cijelu noć čak ako ih ne učimo da prospavaju noć? Nema precizne brojke… Neka djeca se bude po noći i sa 6 godina i traže pomoć rodititelja, mlijeko ili sl. Obično između prve i treće godine djeca „slučajno“ ili uz našu pomoć nauče prospavati noć.  Sjetila sam se se svoje omiljene usporedbe: Kada će dijete naučiti samo vezati cipele, ako im svaki put (kad smo s njima) mi zavežemo umjesto njih?

Posljedice? Nedostatak sna, znamo i po sebi, veže se uz loše raspoloženje, manjak snage, koncentracije, motivacije. Česta istraživanja povezuju nedostatak sna s hiperaktivnošću i problemima s pažnjom.  Neka djeca kad se probude, traže i kakao, čaj … ako i ne razmišljamo zubima pitam se što kaže želudac kad se ne može po noći odmoriti.

Usput, kod bebe često, bolji san znači manje želučanih grčeva i bolje napredovanje na težini (beba ne zaspi  za vrijeme hranjenja prije nego se zasitila).

Pridružite nam se i na Facebook stranici Mama zna najbolje(i tata) i sudjelujte lajkanjem posta u nagradnoj igri u kojoj vam poklanjamo jedno savjetovanje o dječjem snu za buduće roditelje i jedno savjetovanje za one roditelje koji već imaju bebicu.

A ako želite pročitati savjete o spavanju više od 600 roditelja iz cijele zemlje, knjigu Mama zna najbolje (i tata) možete kupiti u svim boljim knižarama i u internetskoj trgovini izdavača Planet Zoe po posebnoj cijeni!

Mama zna najbolje (i tata)

Mnogo savjeta za bolje spavanje kao i uslugama Sretnog sna saznajte na njihovoj stranici, a možete im se i pridružiti na Facebook stranici SretanSan.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s