SOS video za nove roditelje

Na internetu ima mnogo materijala koji vam mogu pomoći u brizi za dijete. Roditeljima, posebno onima koji su to postali po prvi puta najteže je čuti plač svoje bebe. Djetetov plač teško se može ignorirati. Upravo je tako to priroda i zamislila, kao zvuk koji nas pokreće, jer želimo svom djetetu pomoći i umiriti ga. Bebe plaču iz raznih razloga – najčešće su gladne ili umorne. No ako je je beba nervozna, teško se smiruje i mnogo vremena provodi u plakanju – vrlo je vjerojatno da će joj pomoći čvrsto umatanje. Bebe su naime u maminom trbuhu bile u skučenom, malenom prostoru. Izlazak u veliki, prostani svijet kod nekih beba budi osjećaj nelagode, straha.

Beba pajki

Osim toga, kod beba u prvim mjesecima postoji nešto što se zove Moorov refleks. Riječ je urođenom refleksu zbog kojeg bebe prvo rašire rukice i nogice, a zatim ih naglo skupe, kao da se hvataju za nešto. Može se dogoditi ako ih nešto prestraši ili ako nešto sanjaju. Ovaj se refleks gubi do trećeg, četvrtog mjeseca života i do tada se i preporuča koristiti umatanje bebe kada treba spavati, jer ih upravo Moorov refleks zna probuditi i uznemiriti.

Možda će vam se umatanje bebe učiniti čudno, ali većina beba u tome uživa, osjećaju se sigurnije, bolje spavaju i smirenije su. Pomaže to i bebama koje muče grčevi/kolike. Dr. Karp, autor knjige Najsretnija beba u kvartu koji najviše promovira ovakvo umatanje, preporuča još i stavljanje zamotane bebe na bok i glasno šuškanje, ili drugi izvor bijele buke (white noise) o kojem više nešto kasnije. Evo uputa kako ispravno umotati bebu.

Bebe su u majčinom trbuhu izložene glasnoj buci – čuju lupanje srca, kolanje krvi kroz tijelo, zvukove organa koji ih okružuju, zvukove iz vanjskog svijeta. Zato mnoge i nakon što se rode smiruje upravo glasna buka – nedefinirana bijela buka, zvuk fena, nape, usisivača, kiše. Evo nekih primjera s youtube-a. Milijuni klikova pokazuju veliku popularnost. Uz takve zvukove bolje spavaju djeca, ali i odrasle osobe.

Bijela buka

Djeca koju muče grčevi/ kolike često su upravo ona koja teško podrignu na uobičajen način kad ih se digne na rame i nježno lupka po leđima. Na ovom linku pogledajte tri načina kako pomoći bebici da podrigne:

Kako pomoći djetetu da podrigne

Drugo izdanje nova naslovnica - smanjenaNadam se da će vam ovo koristiti. A ako želite pročitati što još novopečenim mamama (i tatama) savjetuje više od 600 roditelja iz cijele zemlje, knjigu Mama zna najbolje (i tata) možete kupiti u svim boljim knižarama i u internetskoj trgovini izdavača Planet Zoe po posebnoj cijeni!

Pridružite nam se i na Facebook stranici Mama zna najbolje(i tata) i recite što je vama pomagalo u smirivanju bebice.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s